tirsdag den 23. oktober 2012

Projekt



Emnevalg samt begrundelse
Vi har valgt at beskæftige os med børn af anden etnisk baggrund i daginstitutioner. Vi vil holde fokus på inklusion og anerkendelse. Emnet anser vi for vigtigt i social pædagogisk sammenhæng set i lyset af, at Danmark har kurs mod at blive en nation, baseret på et multikulturelt samfund. Et samfund i udvikling skabt af tilgang af mange forskellige etniske grupper, som integreres ud i alle kroge af det eksisterende samfund.  Det pædagogiske arbejde kan, ved at have fokus på en evt. kulturkløft, der kan opstå når en familie af anden etnisk baggrund bliver introduceret til det institutionelle, komme mange udfordringer i forkøbet.
 Målgruppen
Vores målgruppe er 3-6årige børn med anden etnisk baggrund i institutioner.
Afgrænsning af emnet
Vi vil sætte fokus på begreberne anerkendelse og inklusion, som vi vil redegøre for teoretisk. Endvidere vil vi statuere et eksempel, som understøtter vigtigheden af netop de begreber som kan anvendelse i pædagogiske arbejde.
Målsætning
Målsætningen er at sætte fokus på vigtigheden af de kulturmøder vi, som pædagoger, kan møde i daginstitutioner. Vi har valgt at imødekomme kulturkløften med åbenhed, og være anerkende overfor de forskelligheder der måtte ligge bag. Vi oplever, at det er vigtigt at vi, via det pædagogiske arbejde kan se og videreformidle kulturmødet som et aktiv og en berigende udfordring mellem mennesker. Det vil også komme til syne igennem opgaven, at det er op til os som pædagoger, at tage det første skridt for, at bryde den kulturkløft det kan opstå. Målet vil være at skabe en større viden om hvad vi kan gøre, via pædagogisk arbejde, og gerne lade det stå som inspiration for andre.

Beskrivelse/analyse af målgruppen
Vi har taget udgangspunkt i ovenstående målgruppe, og vil i dette afsnit lave en beskrivelse/ redegørelse for de faktorer der spiller en væsentlig rolle inden for kulturen.
”kultur eller civilisation er i sin videste etnografiske betydning den komplekse helhed, som inkluderer viden, tro, kunst moral, lov og skik og alle andre evner og vaner, som mennesket har tillagt sig som medlem af samfundet”[1]
Et to sproget barn med anden etnisk baggrund besidder andre normer og værdier, end et barn det er født og opvokset i Danmark med danske aner. Deres tro er anderledes, og det er ofte på det punkt mange vil møde modstand. Vi, i Danmark har haft krisen omkring Muhammed tegningen – her blev profeten tegnet af Kurt Westergaard som valgte at afbillede Profeten Muhammed i flere eksempler. Profeten er blevet tegnet både som hund, gris og en mand med en bombe på hovedet i stedet for en turban. Det har skabt diskussion, oprør og kriser i hele verden. Kurt Westergaard fortæller, at han valgte, at gøre det, for at statuere eksemplet på at vi, her i Danmark, har ytringsfrihed. Her er det dog op til den enkelte hvor den moralske grænse går. Mange mener at grænsen mellem ytringsfrihed, og i dette tilfælde racisme var overtrådt. Dette er et godt eksempel på hvor forskellige kulturerne er. I Danmark vil vi generelt ikke tænke videre over, eller handle så globalt, som i nævnte tilfælde, hvis Jesus, Maria eller gud var afbilledet på sådan vis. Troen er for mange, med anden etnisk baggrund, ikke kun et tro – men en livsstil. De er dedikeret igennem hele deres liv til deres tro. Traditioner, skik, moral, vaner og til tider endda viden og kunst har den tese at alt bunder i troen på religionen.
Det er derfor vigtigt at møde barnet med øje for individet og det det bærer med sig, og ikke kun religionen bag.
En anden vigtig faktorer i denne målgruppe er den sprogbarriere som børn med anden etnisk baggrund kan møde.
Der er forskel på om det er et barn af første generation, eller tredje generations indvandrere i forhold til sproget.
”modersmål er tilknyttet til den tidlige identitetsopfattelse, der styrkes i kommunikation og interaktionen med familie og nære omgivelser”
Den sproglige forståelse kan skabes igennem flere ting end blot det verbale. Der kan bruges billeder, sproglege, armbevægelser og andet visuelt til at opnå forståelse mellem barn/barn og barn/pædagog. Husk på at kun 7% af kommunikation er verbal tale.
Et mål for Institutioner, som beskæftiger sig med børn op til 5 års alderen er, at minimere den mulige sprogbarrikade der måtte være. Dette for at støtte barnet aktivt i at opnå succes i skoleforløbet, når dette bliver aktuelt. Derudover er det også vigtigt, at støtte børnene i at opbygge forståelse for hinanden og hinandens forskellighed. Det bør altid ske i accept og respekt af, at børn af anden etnisk baggrund taler sit modersprog i nærmiljøet (hjemmet mm), men støttes til at tilstræbe at tale dansk i institutionen og omgang med danske børn.. Der kan dog opfordres til, via pædagogisk praksis, at børn taler dansk både i hjemmet, såvel som i institutionerne, uden at krænke det bagland barnet, af anden etnisk baggrund har. Det er vigtigt at inddrage de kulturelle forskelle der på anden vis udspiller sig i dagligdagen. Dette kunne fx være tradition, som bringer os videre til vores aktivitetsforslag.

Aktivitetsforslag/handleforslag
Vi har valgt, at bruge traditioner som et aktivitetsforslag. Traditioner er i fokus. Vi i gruppen syntes, at det er vigtigt, at inkludere de forskellige traditioner, der måtte være, blandt børn, i en institution. Det vil skabe en naturlig form for anerkendelse og nysgerrighed skabt blandt børn. Det at skabe inklusion via forskelligheder, der er i kulturer blandt børn er en god måde at skabe et miljø hvor anerkendelse, nysgerrighed og inklusion går hånd i hånd. Dette er grundlaget for aktiviteten. Af forskellige traditioner/ højtider kan vi fremhæve: fødselsdage, jul/ chanukah, påske/ pesach, ramadan/ sabbat, nytår/ rosh hashanah, fastelavn mm.
Mål kan i en ”multi etnisk” børnehave overordnet være:
·         Et barn kan glæde sig lige så meget i børnehaven til f. eks jul som til Chanukah.
·         Børn kan dele hinandens glæde over en given højtid, og måske være deltagende på forskellige niveau.
·         Børn kan forstå og anerkende forskeligheden.
Teori
Jytte Høj Hammer mener, at anerkendelse og inklusion sker: ” når man selv er klar over hvem man er, som menneske”. Hun mener at det er væsentligt, at være klar over sine egne styrker og svagheder. Man skal være åben, forstående og selv reflekterende. Når disse kriterier er opfyldt, er det nemmere at arbejde som et anerkendende menneske – og ud fra anerkendelse kan man nemmere inkludere hele fællesskabet. Det er vigtigt at børn i en daginstitution har plads og muligheder til, at rumme de forskellige kulturer der måtte være, og at pædagogen i talesætter og anerkender kultur som en fantastisk forskellighed vi alle har med os.  V i skal som personale viderebringe vigtigheden af, forståelse og den vej igennem lærer at være anerkendende overfor det anderledes. Det skabes ved at give grobund for en sund nysgerrighed og bliver til inklusion. Hun mener endvidere, at for at kunne arbejde anerkendende og inkluderende er det vigtigt at arbejdspladsen, i dette tilfælde børnehaven, har en kultur der er rummelig og imødekommende også overfor personalet, så den enkelte medarbejder tør stille sin usikkerhed og manglefuldhed til skue og stadig bevare det at blive set og hørt i ”rummet”.
Vi, i gruppen, mener at Jytte Høj Hammers teori er passende i dette tilfælde. Hun sætter fokuset på pædagogens arbejde, men også mennesket bag pædagogen. Hun påpeger i hendes teori at, for at man kan være anerkendende og inkluderende i sit pædagogiske arbejde fordre det, at den enkelte som menneske besidder netop de færdigheder. Man skal være bevidst om hvem man selv er, både styrker og svagheder, for at kunne videregive netop to så væsentlige begreber. Det er vigtigt at pædagogen fremstår som en rollemodel, som sætter en ære i at være anerkendende og inkluderende.
Konklusion
Vi kan ud fra vores opgave konkludere hvor vigtigt det er, at arbejde anerkendende og inkluderende i pædagogisk praksis. Det er vigtigt at man som rollemodel giver rum til det som virker anderledes, og at man, igennem det pædagogiske arbejde får skabt den nysgerrighed som ender ud i anerkendelse og inklusion.  Vi kan konkludere at pædagoger kan arbejde berigende med kulturkløften ved at holde anerkendende fokus på de forskelligheder der måtte være i daginstitutionen. Vi har igennem vores aktivitets/handleforslag forsøgt at skabe anerkendelse og inklusion omkring kulturen ved at tage fat i de forskellige traditioner. Ud fra det, sammen med teorien fra Jytte Høj Hammer ses det i vores opgave at det ikke kun er børn der skal lære disse to begreber, men også pædagogen har skal søge disse færdigheder for at kunne arbejde pædagogisk korrekt / hensigtsmæssigt med henblik på at mindste den kulturkløft det findes.







[1]Edward Tylor  (Tylor 1870: I); i Hastrup, 2004, s 11